Salomon SPK vs Ghost FS

Salomon Ghost 130

Jasně, jasně, jasně, vzniká nám tady informační vakuum ohledně nástupce charizmatickejch SPKček, tak se to pokusíme trochu napravit a možná zmírnit bolest po jejich odchodu. Obecně se ví, že oproti FT seděly SPK lidem s širší nohou pod nártem, ale taky to byly větší bačkory. Tahle tonážnost a tlustostěnnost se právě s příchodem Ghostů zmenšuje a Salomony tak chtějí být taky dostatečně lehký a přesný, tudíž o něco ultimátnější, tenčí a přiléhavější. Ovšem šířka kopyta v nejširším momentě nohy je pořád shovívavých 100mm. Takže celá freeski řada obsahuje bezpočet modelů Quest, což je taková allterrain bota se stoupací funkcí a 4 modely s označením Ghost, který se pak dělí podle tuhosti a určení na spíš freestyle (Ghost FS 80 a  Ghost FS 90) a spíš freeride (Ghost 110 a Ghost 130). Budeme tu řešit boty Ghost FS. Už v ruce je znát, že bota je lehčí (pro velikost 26,5 váží 4,3 kilo/pár) a vůbec působí subtilnějším dojmem. Šlupka vrchní skořepiny a botička tvoří kompaktní celek s dojmem spíš raceový boty, než žvejkačkovýho přeskáče pro Hervis. Jednou z technikálií jsou dvě tuhosti skeletu; kolem chodidla je polyurethan pevnější a líp nohu podrží, kolem holeně je manžeta z ohleduplnější směsy. Klasicky nechybí SCS systém absorbující nárazy, jak v podobě tlumiče na lýtka, tak vyměkčenýho jazyka na holeni pro dopady na switch. Pod patou je tlustá vrstva tužší absorbční hmoty, dál pod chodidlem měkčí a tenčí. Botička je vypejkací a podle potřeby s utahovací tkaničkou nebo bez u modelu FS 90. Obě tuhostní varianty modelu se od sebe moc neliší, kromě toho, že FS 80 mají 35 mm širokej pásek kolem holeně, FS 90 mají 50 mm.   A teď přichází ta palčivá část (a to doslova). Totiž mizí nám SCS měkouše na palci u nohy, a my se ptáme, ruku na srdce, kdo z nás je bude skutečně bytostně postrádat? Velikost tužšího modelu bohužel končí u maximálky 295 mm mondo a osmdesátková verze splňuje velikostní kritéria juniorů a důchodkyň s maximální velikostí mondo 270 mm.   Na zúžení počtu modelů freeski přeskáčů u Salomonu se dá dívat samozřejmě z celý řady úhlů a perspektiv, nám to ale přijde minimálně jako diskutabilní tah v kontextu velký oblíbenosti SPK a budoucnosti našeho sportu, kterej udělal velkej krok směrem k dospělosti přijetím na Olympijský hry. Doufejme, že se pohled velkosalomonárního firemničení v budoucnu změní a dočkáme se více modelů. Zdržujem se hodnocení designu, jinak ale Salomon vypravuje do světa zase solidní botu, která z SPKček naprosto vychází a bez týhle geneze by Ghosty ne mohly v letošní podobě vůbec existovat.  

OKRUH 1

  OKRUH 1 obsahuje 6 cviků. Vyber si svojí úroveň obtížnosti a cvič podle návodu. Doporučujeme 3 až 5 opakování okruhu. Předtím, než se vrhneš do cvičení, nezapomeň zahřát tělo během nebo jiným aerobním cvičením alespoň 15 min.   Co potřebuješ: mírný kopec a rovinu   Intervaly: ZAČÁTEČNÍK: 30 vteřin cvičení / 30 vteřin pauza / 3 min odpočinek mezi jednotlivým opakováním POKROČILÝ: 40 vteřin cvičení / 20 vteřin pauza / 3 min odpočinek mezi jednotlivým opakováním PROFÍK: 60 vteřin cvičení / 30 vteřin pauza/ 3 min odpočinek mezi jednotlivým opakováním   1.1 Blbá žába Ruce rovně. Kolena za špičky. Tak nízko jak můžeš.   1.2 Žabáci pozpátku do kopce Drž tělo pevně.   1.3  přeskoky Udělej si na zemi 2 značky (klacíky) asi 2 m od sebe. Odrážej se vnější nohou a přeskakuj na druhou nohu mezi značkama. Vnější rukou se dotkni země (vedle kotníku).   1.4 „Borzov“ (chrtí skoky) Hluboký skok do kopce. Odraž se přední nohou. Přistaň na druhou. Při každém skoku se dotkni prsty země.   1.5  Angličáci Kontroluj svoje svaly. Neprohýbej záda. Zpevni se.   1.6 Sprinty Dej ze sebe všechno. Běž rychle!

Road home

Tomáš jako iron man

Po delší odmlce se opět hlásim. Opustili jsme Colorado .Tomáš se dával dohromady ještě několik dní v nemocnici na předměstí Denveru. Fyzioterapeuti mu dali lekci s berlema.Nacpali prášky proti bolesti na cestu a injekce proti srážení krve.Cesta do severní Caroliny se rozložila na víc dnů.Naše lůžková úprava byla ideální na transport. Celkem přesun hodil 2 483 km V Carolině se auto připravilo na zimní hybernaci . Zabalit a připravit na odlet . A jak to tak bejvá tak na horách začlo celkem hutně sypat …takhle pěkně na odjezd. Pokusim se nacpat k příspěvkům ještě další fotky, ať je na co koukat. Na závěr jeden epesní rentgen .

A 51 OPEN – Keystone -

Po několika denní letecký show v Breckenridge jsme se přesunli do Keystonu.V Brecku stály dva příjemný kickery ,který na začátek byli tak akorát. Mezitím se otevřel park v Keystonu . Medium lajna tří skoků byla parádně postavená.První den se lítalo v klídku na seznámení s odrazama . Ke konci dne to bylo na pohodu. Druhej den se hned ze začátku posral ve znamení zlomený stehenní kosti. Tomáš šel pod kudlu. Rozřezat sešroubovat a ležet. Do odjezdu zbývá něco přes 14 dní . Tak to tady dobojujem a povalíme zpět. Se zlomenou nohou ,ale nezlomený v pase.

Breckenridge. Colorado

O otvíračce střediska jsem radši nepsal. Na jedný sjezdovce bylo asi milion lidí. Uteklo pár tejdnů a už je to celkem schůdný. Dalo se do provozu sedm vleků jedna jib lajna a dva příjemný kickery.Středisko pere na bomby technickej sníh ,aby byl připravenej park na závod v začátkem měsíce . Příští tejden to přesunem zase o pár kiláků dál. Páč Keystone bude mít hotovou lajnu se skokama ,která doplní již teď šílenej jibpark . Peace

Northstar California

Po přesunu z Colorada nás čekalo velmi příjemné překvapení. Na čumendu na Lake tahoe uvařit nějakou tu večeři a jít spát .Druhej den bylo jasno a bylo naprosto jarní počasí.Příjemnej měkej sníh.Ve středisku byly otevřeny tři sjezdovky a snowpark.. s asi 8 jibama a jednim skokem .Jak tak celej den lítáme po parku a sjezdovkách a užíváme jarního shreedu.Zjišťujem ,že celej den jezdíme s Tannerem Hallem a zbytkem jejich šílený bandy .Slunce svítí,borovice okolo voní ….prostě jarní porno. Jenže druhej den ouha ..Chcanec kterej trval skoro 3dny .Bylo to jako když vám vezmou hračku…:D.Naštěstí se počasí umoudřilo a zejtra to jedem zase obout ..3X Hurá..Historku o tom jak nám málem zahořelo auto, zařadim do jinýho příspěvku.Páč včerejší oprava byla celkem náročná …PEACE

Keystone Resort.Colorado

A je to tady . O víkendu se oficiálně zahájila sezona . Je znát absence přírodního sněhu.Každopádně to neodradilo mraky lidí dorazit na víkend lyžovat. Přirovnal bych to k frontám na banány nebo na maso . Snowpark byl tak napráskanej ,že jsme se rozhodli ho vynechat po celej víkend. Dnešek vyšel parádně ..hodně slunce,dobrej sníh a málo lidí.Za tři dny otvírá další středisko a to Breckenridge . Nějakej sníh má snad dorazit za čtyři až pět dní. Nezbejvá než brousit technickej ……zatim.

..::Ten fízl nelhal::..

Po ranní rozcvičce před jedním z místních hotelů. Přeskládáním celý bagáže z auta ven a následné reorganizaci věcí. Nás navštívil zdejší šerif. S otázkou co tu děláme . Páč plac okolo auta vypadal jak po výbuchu granátu. Jsme ho ujistili, že přerovnáváme auto a že tak za 15 minut jedeme dál. Prostě žádnej kempink to je jasný přece. Po další konverzaci a kontrole dokladů. Přijde řeč na to kdy jim tady začne tak padat sníh. Policajt se zasměje a povída , “ tak za dva dny“ a ukáže do vejšky pasu. Popřál pěkný den a zmizel. A nekecal! Včera večer to začalo. Takže konečne jsme se dočkali. Pod horama je okolo nuly a na horách tak mínus deset dneska. Yes!

Colorado

Colorado grill

Vail, Beaver Creek, Breckenridge, Keystone, Heavenly, Northstar, Kirkwood, a Arapahoe Basin. Toť střediska na náš skipass. 2. listopadu je první otvíračka střediska Keystone.  Zbytek otvírá posléze. Zatím se sníh nechce dostavit v přírodní podobě. Tudíž jedou všichni umělej sněžnej bombing, aby to bylo aspoň trochu ready.  Dneska se nahodila kuřata na grill k večeři … v tričkách, aby se neřeklo …..Ještě zbejvá… jít třeba na tenis. Snad začne co nejdřív kydat…

Grand Tetton

Úrodné území .Našel jsme foťák .Hory zatim bez sněhu.V plné sezoně je tu spousta příležitostí na řádnej freeride .Stačí zaplatit permit .Nejvyšší hora tu má cca 4150m. Cestou do Grand Tetton jsme se zastavili v Sun valley .Malebné městečko uprostřed hor.První středisko v USA ,který mělo vlek.Rozloha sjezdovek neni nějak závažná.Přirovnal bych to ke špindlu.

Mt.Hood

Dorazili jsme na místo .V parku dva kickery pár railu a jedna bedna.Každopádně park stojí. Naposled se jezdilo tak někdy koncem srpna .Permice jsou cca za 100 dolarů na den .Předprodej na celou sezonu za 500 a to se vyplatí.Nezahálíme a dáváme vejšlap po ledovci do 8400 ft .Mnt.Hood je původně sopka . Sopečná hornina je na každym kroku.Celej pás hor co se táhne podél západního pobřeží má bývalou vulkanickou činnost .Nezbejvá než čekat, až to napadne ……

Čekání na Mt. Hood

Mt.St.Helena

Tomáš dneska pořídil Fulltilty Tom Wallisch .Cestou do Portlandu jsme se zastavily na ustřelený hoře aka sv Helena. V úterý nám opravěj vleky a může se testovat . Windels rulez

USA WEST COAST TRIP 2012 – jak to začalo

West Coast trip 2012 road plan

Tak jak to celý začalo….   Tomáš odjíždí do USA přez léto pracovat .Už byl i minulej rok .Po ukončení práce si půjčil auto a ještě měsíc cestoval.Stejně tak to plánoval i letos.Na ten popud nás napadlo připravit naše auto a poslat do států trajektem .Já bych dorazil někdy v půlce září,když všechno půjde jak má. Víza pro Ameriku hotovy během deseti minut po internetu.Původně se řešila i Kanada ,ale tam jsem nakonec vízum nedostal. Balim kufry.. směr Seattle .Ridentity zprostředkovává letenku .Ještě jednou díky za pomoc .     28.9 2012   6:30 Praha –Londýn-Seattle Čekačka v Londýně    15:10 Start  Seattle.   Po deseti hodinách letu dosedám na území USA.Vyzvedávám kufr a bag s lyžema .Imigrační kontrola hotova .S Tomášem se potkávám v příletový hale.  Transportér od vylodění natočil už 13tis km za jeden měsíc .Naházet bagáž do káry … můžem vyrazit.

REPORT / novinky na ISPO 2012 – Mnichov

Impressive Sensual Portable Objeckts, nebo-li ISPO 2012. Takhle jsme si my interpretovali zkratku mnichovského veletrhu se sportovním náčiním, který nás jako tradičně smyslově úplně rozsekal. Dojem byl velkolepý, smysly se přetěžovaly a objekty jako lyže nebo bundy jsou, na rozdíl třeba od reaktorů nebo turbín, opravdu snadno přenositelné. Málokdy se člověku podaří nachodit desítky kilometrů za dva dny jenom po halách, do kterých by se vešlo i několik extrémně obézních američanů nebo nekonečně somálců. Málokdy se mu dělá mdlo ze zářivek a bratwurstů a spouští se sociální fóbie z přelidnění. A nestává se často, aby se mu to i přesto líbilo a chtěl víc. Prošli jsme za dva dny křížem krážem pavilony nabité tuze atraktivními produkty pro nadcházející zimu a jako pac-man vyzobali ty nejlepší kousky, abychom vám je mohli nabídnout u nás v obchodě v sezóně 2012/13. Je na co se těšit!   Ještě přijde pár fotek…

REPORT – One Day in Benecko

Ridentity_stan

V rámci série One Day in…, kterou pořádá freeski portál freeride.cz (odkaz na report z akce „zde“) jsme se jako partneři akce zúčastnili s půjčovnou, ve které máme zastoupenu především značku Salomon. Akce proběhla 28.1.2012 v „Pink Parku“ na Benecku a docela se vydařila. Dík patří především Dominikovi, který zajistil výbornou přípravu parku a klukům z freeride.cz za organizaci. Akce budila zájem nejen u těch co brousí hrany lyží o překážky ve snowparku, ale i u těch, co jezdí zatím „jenom“ po sjezdovkách – tyhle lyže umí jezdit všude…   Termíny dalších zastávek, kde vás rádi uvidíme. 18.02. 2012 – Vrchlabí Kebrlák 04.03. 2012 – Paprsek 17.03. 2012 – Klínovec  

RIDENTITY v JOYRIDE

logoJoyride

2 dny zbývají do svátku extrémních sportů, na kterém nemůže freeskiing chybět-Joyride 2011. A to je přesně ta orná půda pro nás a Hotboard abychom z ní uplácali mini parčík na kartáčích a rozjeli letní jibovačku. A nejen že budou exhibovat rideři námi pověření, ale hlavně přivezeme lyžáky a lyže, které budou volně k dispozici! www.joyride.cz

RIDENTITY v KROMWARS

plakát KromWars

Je třeba oznámit, že v sobotu 3.9.  se ocitne Ridentity stánek kupodivu v Kroměříži na plovárně. Záměrem je obšťastnit návštěvníky kroměřížských válek dávkou freestyle vybavení za nevšedních podmínek. A to proto, že budou KromWars, tudíž žádný všední den, a  taky budou super lyže za ceny, šité výhradně hanácké přestřelce na míru. Takže je třeba vzít si s sebou peníze. A nemyslíme pár stovek na pásek, protože ty beztak ve stánku mít nebudeme, ale opravdu balík! Toť výzva pro vás, co se poohlížíte po nových klaccích na letošní zimu. Zboží bude možné i zamluvit nebo objednat. Těšíme se na www.kromwars.cz

Burton Špindl spring session

krátký videoreport z BSSS hrají killeři Ondra a Pája

Freeski test Open

IMG_0435

Freeskitest open je již dávno za námi, a proto vám přinášíme krátký report z této, alespoň z našeho pohledu, velice vydařené akce. Vše vypuklo v ranních sobotních hodinách. Ještě než jsme stihli postavit stany a připravit všech 85 párů lyží, které byly na letošní ročník zapůjčeny, se u dolní stanice lanovky sešly davy lidí, které netrpělivě vyhlížely, kdy už si budou moci půjčit nějaký ty lyžičky a vyrazit na svah. Jen co akce vypukla, zaprášilo se po všech párech lyží,  co byly na půjčení a testovalo se v podstatě až do večera. To vše doprovázeli Djs a nechybělo ani něco na zub. Komu byla zima nebo cítil nedostatek alkoholu v krvi, mohl se posilnit mexickou specialitou – pivkem Desperados. Po vydařeném dni se všichni přesunuli do místního klubu Bazén, kde se pokračovalo až do časných hodin. Pivo teklo proudem a DJs vyhrávali ty nejvyladěnější mixy. Kdo se cítil stále plný energie, mohl se osprchovat ve sprše, umístěné přímo na baru. I přes náročnou noc čekali hned ráno všichni nadšení lyžaři před stánkem Ridentity, aby si mohli vyzkoušet další freestyle a freeride novinky na příští sezonu. Den se rozjel stejně rychle jako v sobotu, až na počasí, které nám už tolik nepřálo – celá neděle propršela,  což odradilo většinu lyžařů. I tak byla neděle vydařená. V odpoledních hodinách, kdy poslední nadšenec vrátil zapůjčené lyže, nezbývalo než akci oficiálně ukončit a vše sbalit.  Kolem čtvrté hodiny odpolední bylo po všem a my všichni, příjemně unaveni,  jsme seděli v autě ve směru na Prahu a v hlavě se nám honily vzpomínky na nezapomenutelný víkend. Nevím jak vy ostatní, ale já mám po tomto víkendu jasno. Věřím, že i ostatní účastníci si víkend užili a třeba se i něco nového přiučili. Děkujeme všem partnerům, kteří nám pomáháli s organizací celé akce.  Užívejte si poslední zbytky zimy a těšíme se na vás opět příští rok.